حسین همدانی (زاده ۲۴ آذر ۱۳۲۹، آبادان – درگذشته ۱۶ مهر ۱۳۹۴، حلب) از اعضا و بنیانگذاران سپاه همدان و کردستان بود و از سال ۱۳۵۹ در جنگ ایران و عراق شرکت داشت. وی در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۹۴ در اطراف شهر حلب در سوریه حین مشاوره نیروهای ارتش سوریه به گفته برخی منابع در نبرد علیه نیروهای داعش و به گفته برخی منابع دیگر در اثر سانحه رانندگی، کشته شد.
وی همچنین از فرماندهان منطقه عملیاتی «بازی دراز» در جبههٔ کرمانشاه بود و بعدها مدتی فرمانده لشکر انصار الحسین همدان شد.همدانی همچنین جانشین قرارگاه امام حسین و مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران و فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران بودهاست. سرتیپ همدانی ارشدترین مقام سپاه پاسداران است که تاکنون در حین جنگ داخلی سوریه در گذشتهاست.
زندگی
حسین همدانی در سال ۱۳۲۹ از پدر و مادری همدانی الاصل در شهر آبادان زاده شد. پدر او از کارکنان پالایشگاه آبادان بود که در سال ۱۳۳۲ در بیمارستان شرکت نفت درگذشت. بدینترتیب حسین در ۳ سالگی به اتفاق خانواده به همدان مراجعت کرد و دوران کودکی و تحصیل را در این شهر با کار کردن در مغازه عطاری و کارگاه نجاری سپری کرد. شرکت در هیئتهای مذهبی او را با خط فکر گروههای انقلابی آشنا کرد و مسیر زندگیاش را تغییر داد. بعد از ترک تحصیل راهی تهران و آنجا مشغول بهکار شد و با اوج گرفتن انقلاب به صف انقلابیون پیوست. با آغاز جنگ ایران و عراق، وی راهی کردستان شد و فرماندهی عملیاتهای مطلعالفجر و جبهه میانی سرپلذهاب را بر عهده گرفت. وی از فرماندهان منطقه عملیاتی «بازی دراز» در جبهه غرب بود و خاطرات خود را از این نبرد در کتابی تحت عنوان «تکلیف است برادر» تدوین کرد. وی نخستین فرمانده «لشکر ۳۲ انصارالحسین سپاه» و فرمانده «لشکر ۱۶ قدس گیلان» در دوران جنگ بود. وی علاوه بر همدان در شهرهای پاوه و مریوان نیز خدمت کردهاست. وی همچنین بههمراه احمد متوسلیان و محمد ابراهیم همت و محمود شهبازی در تشکیل و سازماندهی لشکر ۲۷ محمد رسولالله نقش بسزایی داشت، لشکری که بعدها فرماندهی آن را نیز در جریان ناآرامیهای پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ عهدهدار شد. حسین همدانی همچنین جانشین قرارگاه امام حسین و مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران بودهاست.
موضعگیریها
همدانی از امضا کنندگان نامهای بود که تعدادی از فرماندهان سپاه در روزهای پس از وقایع ۱۸ تیر ۱۳۷۸ خطاب به سید محمد خاتمی، رئیسجمهوری وقت ایران نوشتند و گفتند که کاسه صبرشان به پایان رسیدهاست و تحمل بیش از آن را در صورت عدم رسیدگی (کنترل نا آرامیها)، بر خود جایز نمیبینند و وارد عمل خواهند شد.
همدانی زمانی که جانشین فرماندهٔ نیروی مقاومت بسیج بود، طی یکی سخنرانی در آبان ماه ۱۳۸۷ در شهر همدان اظهار داشت که جمهوری اسلامی تأمینکنندهٔ بخشی از تسلیحات ارتشهای آزادیبخش منطقه است. این سخنان یک جنجال بینالمللی را به وجود آورد.
همدانی در مورد سعید امامی گفته بود ایشان از آن اتهام مبراست. من ایشان میشناسم. ایشان فردی مؤمن بود. او در مورد تشکیل سه گردان از اراذل و اشرار گفته بود: پنج هزار نفر از کسانی که در آشوبها حضور داشتند ولی در احزاب و جریانات سیاسی حضور نداشتند بلکه از اشرار و اراذل بودند را شناسایی کردیم و در منزلشان کنترلشان میکردیم. روزی که فراخوان میزدند اینها کنترل میشدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند. بعد اینها را عضو گردان کردم. بعداً این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سروکار دارند را پای کار بیاوریم.
وی همچنین در مورد رهبران جنبش سبز معتقد بود که میر حسین موسوی و مهدی کروبی متهمان اصلی این ماجرا هستند و حداقل مجازات برای اینها اعدام است. مردم ما و ما رزمندهها به کمتر از این حکم راضی نیستیم ولی تابع حکم قضایی و ولی امر هستیم.
او همچنین از مخالفان سیاست خارجی دولت حسن روحانی بود و پس از پیادهروی محمد جواد ظریف با جان کری در ژنو در حاشیه مذاکرات اتمی، ضمن اشتباه دانستن این اقدام، اعلام کرد که شهدا کسانی که چنین کاری کردهاند را محاکمه خواهند کرد. همدانی با پروانه چراغ نوروزی ازدواج کرده بود و ۴ فرزند به نامهای وهب، مهدی، زهرا و سارا داشت.
تحریم اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ (۱۳ آوریل ۲۰۱۱)، ۳۲ مقام ایرانی از جمله حسین همدانی را به دلیل نقض حقوق شهروندان ایرانی، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه «داراییهای» این مقامات نیز در اروپا توقیف شد. بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا حسین همدانی در زمان تصدی فرماندهی لشکر محمد رسولالله که حفظ امنیت تهران بزرگ را به عهده دارد، نقشی اساسی در سرکوب اعتراضات به کودتای سال ۱۳۸۸ به ویژه در حوادث عاشورای ۱۳۸۸ و بعد از آن داشتهاست. همدانی در خردادماه ۱۳۹۴ طی مصاحبهای با وبسایت محلی «جوان همدان» اظهار داشت که با کار اطلاعاتی اقدامی انجام دادیم که در تهران صدا کرد. ۵ هزار نفر از کسانی که در آشوبها حضور داشتند ولی در احزاب و جریانات سیاسی حضور نداشتند بلکه از اشرار و اراذل بودند را شناسایی کردیم و در منزلشان کنترلشان میکردیم. روزی که فراخوان میزدند اینها کنترل میشدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند. بعد اینها را عضو گردان کردم. بعداً این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سروکار دارند را پایکار بیاوریم. یکی از اینها فردی بود به نام ستاری. این ستاری وقتی به جمعیت زد جانباز ۷۰ درصد شد و سال گذشته درگذشت.
وی همچنین دربارهٔ اتفاقات عاشورای ۸۸ خاطر نشان کرده که در آن زمان با اجاره کردن همه سینماهای تهران و در اختیار گرفتن تمام مدارس و حسینیه، نزدیک به ۳۰ هیئت را به سمت میدان دانشگاه حرکت داده و در نهایت با کمک ۳ گردان غائله جمع شد.
کشتهشدن
پیکر حسین همدانی در معراج الشهدای تهران
سرتیپ حسین همدانی در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۹۴ در استان حلب سوریه کشته شد. با انتشار خبر کشته شدن حسین همدانی، مقامات و رسانههای حکومتی، از وی با عنوان «شهید» یاد کردند و اعلام کردند که وی هنگام عملیات مستشاری در حومهٔ شهر حلب و بهدست نیروهای گروه داعش کشته شدهاست.
همچنین دیدهبان حقوق بشر سوریه به نقل از منابع خود گزارش داد که همدانی، در جریان عملیات شکستن حصر پایگاه هوایی کویرس در اطراف شهر حلب در شمال غرب سوریه کشته شدهاست. اما پس از چندی، برخی مقامات نظامی-امنیتی ایران از جمله علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و اسماعیل کوثری رئیس کمیته دفاعی مجلس ایران، از «ضربه مغزی شدن» حسین همدانی و کشته شدن سه همراه وی بر اثر واژگونی خودرو او در جادهای در جنوب شرق حلب در مسیر استان حما خبر دادند.
واکنشها
سید علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی،حسن روحانی رئیسجمهور، علی لاریجانی رئیس مجلس، صادق آملی لاریجانی رئیس قوهٔ قضاییه، اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه در پیامهایی جداگانه، «کشته شدن» حسین همدانی را تسلیت گفتند. جمعی از فرماندهان فعلی و اسبق سپاه پاسداران از جمله محمدعلی جعفری فرمانده سپاه، همچنین محسن رضایی با حضور در منزل سردار همدانی به خانواده او تسلیت گفتند. ابراهیم حاتمی کیا فیلمساز نیز با انتشار یادداشتی در رسانهها با ذکر اینکه: به گمانم اکنون مرغان دشت جهاد هوایی شدهاند به این حادثه پرداخت. روزنامه گاردین در مقالهای عنوان کرد که کشته شدن حسین همدانی، نقش فزاینده حکومت ایران در حمایت از دولت بشار اسد در سوریه را روشن میکند. بنا بر وصیت او پیکرش در همدان دفن شد.
=============================
کتابشناسی
تکلیف است برادر (گفتگو حسین همدانی با اهتمام حسین بهزاد)
مهتاب خیّن (روایت حسین همدانی از انقلاب، کردستان و جنگ)
فاتحان خرمشهر
خداحافظ سالار (خاطرات پروانه چراغ نوروزی همسر سرلشکر همدانی، به قلم حمید حسام)
ثبت دیدگاه