این، یك كار دراز مدت است و بودجه عظیمی میخواهد. حوزه باید در آینده به این سو برود; اگر بخواهیم برای آینده برنامهریزی كنیم و گسترش دهیم، باید از هماكنون شروع كنیم. اینها احتیاج به یك برنامهریزی درازمدت دارد. اینها مطالعات میدانی و آماری میخواهد كه اسم آن را گذاشتم مطالعات جامعهشناختی و مردمشناختی شیعه. این سبك مطالعات باید در حوزه نه تنها جای پا باز كند، بلكه رونق بیابد. تا این خلاهای موجود را پر كند. اگر بدون سرو صدا و با برنامهریزی خوب توانستیم یك برنامه ده ساله را پیش بریم و یك جمعی را تربیت كنیم، توفیقات بسیاری خواهیم یافت. من یك روز عكسی را پشت جلد روزنامه TIMES دیدم كه قاره آفریقا را كشیده بود; شمالش را گفته بود كه مسلمان هستند; جنوبش را گفته بود مسیحی هستند. در نواحی مركزی، عكس پاپ و عكس مرحوم امام (ره) را كشیده بود كه با هم در حال رقابتبوند واتیكان میخواهد اینها را مسیحی كند و آیت الله خمینی (ره) میخواهد اینها را مسلمان كند. باید ببینیم كه قرن آینده این ناحیه، به اسلام تعلق دارد یا به مسیحیت. آنها قطعا برنامهریزی دارند. برای 20- 30 سال آینده نیروهای تحقیقاتی آماده میكنند، بودجه آماده میكنند و تداركات لازم را میبینند. از طرفی، تغییرات مدیریتی برای مراكزی مثل مراكز ما و برای مطالعاتی مثل مطالعات ما، سم است. امروز این آقا میرود، فردا آقایی دیگر با اولویتهایی دیگر میآید; با خط مشی دیگر، با برنامهریزی دیگری. این گونه مطالعات و مراكز تحقیقاتی باید به شدت از این نوسانات مدیریتی دور باشد. به همین جهتبنده فكر میكنم، هر چه از سلطه و نفوذ و آمریت افراد و مراكز رسمی و دولتی دور باشیم، به نفع ما است. برای اینكه دچار تغییرات و نوسانات مدیریتی میشویم و مشكلات عظیمی را برای ما به بار میآورد; مشكلات اخلاقی، مشكلات انسانی، مشكلات روانشناختی و مشكلات پژوهشی. شما یك محقق را به زحمت گیر میآورید. آن آقا میآید، میگوید این پروژه تعطیل است و شما دیگر آن محقق را برای همیشه از دست میدهید و این تغییر رفتارها، خسارتهای بزرگی را به بار میآورد.
– تا زمانی كه یك رشته تخصصی در رابطه با شیعهشناسی راه بیفتد، برای طلابی كه نویسنده و اهل قلم و تحقیق هستند، چه پیشنهاد و راهكاری دارید؟
ما باید یك مجله مطالعات شیعهشناختی را راه بیندازیم. این مجله میتواند در واقع راهنمای محققینی باشد كه به این عرصه علاقهمندند و فیالجمله میتواند به آنها مشاوره و كمك دهد و عرصههایی را معرفی كند و تحقیقات آنها را بكشاند به آن سمت و فكر میكنم در شرایط فعلی، بهترین كاری كه میتوان كرد، راهاندازی آن مجله است. ما در صدد این كار هستیم، برای گرفتن مجوز آن هم اقدام كردهایم. منتهی این احتیاج به زمان دارد. برای افرادی هم درخواست مقاله فرستادیم; مقالاتی را هم جمع كردیم و داریم زمینههای انتشار آن را تدارك میبینیم
منبع: اندیشه قم
مصاحبه با دكتر تقی زاده(مسئول مركز مطالعات شیعهشناسی)) .
ثبت دیدگاه